Minnesstunden

Minnesstund viktig för att bearbeta sorgen

Ett uppskattat inslag direkt efter begravningen är den minnesstund som många väljer att ordna. Det blir ett naturligt tillfälle att tillsammans minnas den avlidne och är ett viktigt steg i sorgebearbetningen.

För många som mister en närstående är det egentligen efter själva begravningen som sorgearbetet börjar. Minnesstunden är en möjlighet att tillsammans få prata om livet som varit. Genom att dela upplevelser med varandra fyller man tomrummet med nya gemensamma minnen.

Hur bjuder man in till minnesstunden?

Inbjudan till minnesstunden kan göras på flera sätt – i dödsannonsen, som brev, via mail eller muntligt. Det går också att bjuda in vid själva begravningen. Om den avlidne har kremerats kan gravsättningen, och därmed minnesstunden, ske upp till ett år efter kremeringen. Våra begravningskontor har hjälpt till att planera många minnesstunder och vet vad man ska tänka på.

Tid och plats är viktigt

Var kan man hålla en minnesstund?

Minnesstunden kan vara inomhus eller utomhus. Många väljer församlingens lokaler, en restaurang eller kanske trädgården hemma. Man kan också välja favoritlagets föreningslokal, bryggan där man hade båten eller gläntan i skogen där den avlidne älskade att plocka svamp.

Vill du ha en speciell lokal bör du boka den i god tid och stämma av hur det som ska serveras kan beställas. Ibland får man fria händer att välja allt själv medan det andra gånger finns ett samarbete med en viss leverantör.

Två personer vid havet
minnesstund och sorgearbete

Vad gör man på minnesstunden

Hur man vill att minnesstunden ska se ut bestämmer man själv. Det är vad ni vill, och vad ni tror att den avlidne hade velat, som ska sätta tonen.

Vanligt är att man äter en bit mat eller fikar tillsammans. Ibland vill man ha ett visst tema. En färgstark person som älskade att resa till Spanien vill man kanske minnas och hylla med spanska färger, spansk buffé och musik. Men man kan också ha en väldigt enkel minnesstund med ett minnesbord med ett foto, en gästbok att skriva i och en blomma.

Förutsatt att platsen tillåter det så väljer du själv om du vill ha långbord eller om flera mindre bord känns bättre. För vissa tillfällen passar en fri placering medan det andra gånger kan vara bra att den avlidnes familj för bestämma om de vill sitta tillsammans eller inte.

Det är bra med en värd för minnesstunden som håller i schemat och berättar vilka som ska hålla tal, läsa dikter eller sjunga. Vill man inte ha något av detta går det bra att bara prata och minnas i lugn och ro. Prata med din begravningsbyrå så hjälper de dig att få minnesstunden som ni vill ha den.

Sorgearbetet

Många upplever ett tomrum efter själva begravningen och minnesstunden. Dels efter den som lämnat men också från omgivningen som inte alltid vet hur de ska hantera situationen. För anhöriga brukar det vara väldigt uppskattat om du – och andra – fortsätter att höra av er. Både genom samtal, genom besök och även prat om den avlidne.

Kontakta oss

This field is for validation purposes and should be left unchanged.